Wethouder Prinssen ontvangt armoedeglossy Quiet 500

UDEN/LANDERD | Demissionair wethouder Maarten Prinssen ontving dinsdagmiddag uit handen van Aaldrik Westera (voorzitter Interkerkelijk Noodfonds Uden) en Berry Dufornee (voorzitter themagroep Armoede, Werk & Inkomen ASD-Uden) de derde editie van de armoedeglossy Quiet 500. Dit magazine is de tegenhanger van de bekende Quote 500. Niet de 500 rijksten, maar juist de 500 armste mensen worden erin geportretteerd.

Maarten Prinssen (56) heeft nu bijna vier jaar als Udense wethouder namens VVD-Leefbaar Uden onder andere Wmo, Zorg en Armoedebeleid in zijn portefeuille. “Dit is niet gemakkelijk, maar het past heel goed bij mij”, zei hij destijds in een interview voor het Brabants Dagblad. De acht jaar daarvoor lag in Uden de lastige ‘zorgportefeuille’ steeds bij de PvdA. Ondanks het liberale karakter van Prinssen heeft hij een goed oog voor de armoedeproblematiek binnen de gemeente Uden en staat hij, naar zijn zeggen, dicht bij de mensen die onder de armoedegrens leven. Als voorbeeld noemt hij de Vincentius vereniging in Nijmegen. Daar staat een modelhuis waar de armoedeproblematiek van een doorsnee gezin realistisch wordt uitgebeeld. “Alle mensen die te maken hebben met beleidsbepaling op het gebied van armoedebestrijding moéten daar een keer geweest zijn om zodoende het dagelijkse leven van mensen, die in armoede leven, onder ogen te komen en te kunnen begrijpen”, aldus een gedreven Prinssen. Deze schrijnende gevallen doen Prinssen wel wat en motiveren hem om zich in te zetten voor deze kwetsbare groep.

Herziening Armoedebeleid
De gemeente Uden heeft een Armoedebeleidsplan (2018-2021) wat op 1 januari aanstaande afloopt. Prinssen beaamt dat het nieuwe Armoedebeleid al lang klaar had moeten zijn. “Ondanks de drukte rondom de herindelingsperikelen, wil het nog niet zeggen dat men niet bezig kan zijn met het herzien van het Armoedebeleid”, betoogt de demissionaire wethouder. “Ja, we zijn trots op wat we hebben, daar moeten we een goede evaluatie van maken en dan pakken we door naar een nieuw Armoedebeleid. Dat had er feitelijk al moeten zijn”, waarmee Prinssen het boetekleed aantrekt. “Maar het was moeilijk om hier mee bezig te zijn, dat kregen we gewoon niet gedraaid. Ik heb richting de beleidsmensen gewezen op de urgentie om de herziening van het Armoedebeleid vanaf 1 januari op te pakken waarna het door de nieuwe Raad kan worden vastgesteld. Ik vind het vervelend dat dit nog steeds niet is gebeurd.”

Menstruatie-armoede
Adviesraad Sociaal Domein Uden heeft in een notitie alle nieuwe raadsfracties om aandacht gevraagd voor de huidige knelpunten op het gebied van de armoedebestrijding. In deze brief wordt onder andere aandacht gevraagd voor de minstens zesduizend inwoners van de gemeente Maashorst die met een laag inkomen moeten rondkomen. Daarnaast wordt er een oproep gedaan om de menstruatiearmoede onder meisjes en vrouwen te bestrijden maar ook het creëren van nieuwe banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook een verdeelpunt voor de voedselbank staat al jaren op het verlanglijstje van ASD-Uden. Kijk voor meer informatie op www.quiet.nl of stuur een bericht naar Contact/meedoen.

Deel dit bericht